top of page

Odprtje Topilnice Hg

V petek, 20. januarja, bo v Idriji potekalo odprtje novih muzejskih prostorov v Topilnici Hg, pomembnega dela dediščine živega srebra, ki je vpisan na seznam UNESCO. Poleg novozgrajenega centra za obiskovalce in obnovljene klasirnice bo za ogled na voljo tudi stalna razstava Od rude do kapljic živega srebra. Na otvoritvi, ki se bo pričela ob 17. uri, bomo nastopili tudi godbeniki.

Topilnica je svoja vrata dokončno zaprla leta 1995, od takrat naprej pa so stavbe žalostno samevale vse do leta 2014, ko je Centru za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg) uspelo zagotoviti 2,3 milijona evrov, od tega dva milijona iz programa finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora.

Po obnovi, ki je potekala skoraj tri leta, je topilniški kompleks naposled pripravljen za prve obiskovalce. V kulturnem programu, ki bo potekal ob odprtju, vas bomo pozdravili godbeniki idrijske "plehmuske", kulturni del pa bo dopolnjeval še znani idrijski harmonikaš Marko Hatlak. Topilnico bo slovesno odprl dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije. Vabljeni!

Foto: Robert Zabukovec


Zadnje objave
Arhiv
Spremljajte nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page