top of page

Dodali kamenček k prijateljstvu med Srbijo in Slovenijo

Minuli konec tedna, od 22. do 24. aprila, smo se mudili v Beogradu, prestolnici Srbije, kjer so potekali Dnevi slovensko-srbskega prijateljstva v organizaciji Rotary klubov Dunav Beograd in Idrija. V treh dneh smo nastopili dvakrat – v soboto na Ulici Kneza Mihajla, v nedeljo pa pred polno dvorano Kolarčeve Zadužbine.

V okviru Dnevov slovensko-srbskega prijateljstva sta se prepletala gospodarstvo, šport in kultura. Tako je naš generalni pokrovitelj, korporacija Hidria, v sodelovanju s slovenskim avtomobilskim grozdom, odprl prvo električno polnilnico v Beogradu. Prijateljstvo pa se je selilo tudi na športno področje, saj je ravno tiste dni potekal Beograjski maraton, tako da so se na maratonu pomerili tudi rotarijci iz Slovenije.

Kulturni del pa je oblikoval predvsem naš orkester. Tako smo že v soboto popoldne Beograjčane pozdravili na glavni promenadni Ulici Kneza Mihajla. Mimoidoči so z veseljem prisluhnili »trubačem« iz Slovenije, še posebej pa so bili veseli, ko smo jim povedali, da smo iz Idrije – nekateri so pri nas celo že bili, drugi pa so se spominjali šolskih ur, ko so morali na pamet znati vse večje »proletarske« in rudarske kraje v Jugoslaviji.

Koncert na Ulici Kneza Mihajla v Beogradu | Godbeno društvo rudarjev Idrija

Zvečer po promenadnem koncertu nas je čakala izvrstna pojedina v restavraciji, po večerji pa smo prisluhnili odlično zaigranim poskočnim balkanskim ritmom, ki so nas spravili na plesišče in preizkusili našo pevsko uglašenost.

Glavni koncert pa je bil v nedeljo v dvorani Kolarčeve zadužbine. Na njem smo se predstavili z raznolikim programom. Občinstvo smo pozdravili s koračnico Pozdrav Beogradu, nato pa so se skozi koncert prelivali motivi srbske, slovenske in druge glasbe. Na odru so se nam pridružili kar trije gostje – solista Ivan Pejić na violini in sopranistka Nataša Tasić Knežević ter skladatelj, dirigent in aranžer Vladimir Mustajbašić, ki je oddirigiral skladbi Spomin in Cigansko svatbo.

Polno dvorano je med drugim pozdravil tudi Ivica Dačić, srbski zunanji minister, ki je izpostavil dobre sosedske odnose. Vsekakor je koncert odlično uspel, o čemer pričajo tudi stoječe ovacije na koncu koncerta. Vstopnina za koncert je bila namenjena za nagrade mladim talentom v Srbiji in pri nas. V okviru naše godbe se bosta tako najmlajši članici našega orkestra – Katarina Lazar in Minka Gregorač Stepančič, lahko udeležili poletne šole za izpopolnjevanje glasbenih znanj.

Koncert v dvorani Kolarač - Kolarčeva zadužbina | Godbeno društvo rudarjev Idrija

Z veseljem lahko pripomnimo, da je bil celoten vikend zelo pozitivna in dobra izkušnja za orkester. Navezali smo veliko novih poznanstev, ki bodo zagotovo pripomogli k večji kulturni povezanosti s Srbijo in preostalim Balkanom. O našem koncertu je med drugim poročal tudi srbski časopis Politika (povezava), prisotni pa smo bili tudi v drugih beograjskih in državnih medijih.


Zadnje objave
Arhiv
Spremljajte nas
  • Facebook Basic Square
bottom of page